HU | EN

EMLÉKEZÉS A NEM HAZAI FÖLDBEN NYUGVÓ MAGYAR HEGYMÁSZÓKRA

A Szemlő-hegyi-barlang fölötti domb ad otthont a nem hazai földben nyugvó magyar hegymászók és barlangászok emlékhelyének. Itt magasodik az Ozsváth Attila (Békéscsaba, 1956. augusztus 17. – Karakorum, 2002. július 24-e után) által a süttői bányában kiválasztott emlékkő, amelynek felállításában Ő már nem vehetett részt. "Számunkra nem tűnhettek el soha, szellemiségetek örökre fennmarad!"

A 2018-as év fontos üzenete volt számunkra az emlékezés. Idén 5 éve, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter eltűntek a Kancsendzöngán, miután első magyarként értek fel annak 8586 méteres csúcsára. A Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretén belül Varga Csabával az Ő emlékük előtt tisztelegve állítottunk emléktáblát a világ 3. legmagasabb hegyének alaptáborában.

Az expedíciót követően itthon, meghitt-hazai körülmények között is ki szeretnénk fejezni tiszteletünket a magyar hegymászó-közösség tagjai előtt, akiktől ugyan búcsút kellett vennünk, emlékük elevenen él bennünk tovább.

Szeptember még napsütéses időszaka remek alkalmat biztosított egy kis "kerti munkára", így nekiláttunk a Szemlő-hegyi-barlang fölötti, szimbolikus temetőkert rendbetételének. Néhány tavasz és nyár elég ahhoz, hogy a természet összekuszálja azt, amit az ember neki tetsző rendben alakít ki magának. Ennek a folyamatnak is megvan a szépsége, emlékeztet rá minket, hogy csak ideig-óráig "miénk ez a világ", ahogy a hegymászók oly gyakran hangoztatják: mi csupán vendégek vagyunk.

Az emlékhely gondozása szimbolikus tiszteletadás azoknak, akiket oly nagyra tartunk, de már nem lehetnek közöttünk. Ezzel fejezzük ki, hogy közöttünk vannak, amíg van, aki őrzi az emléküket.

Innen köszönjük Kunos Gábornak is a közreműködést, aki nem csupán a magyar magashegyi expedíciókat követi nyomon a rá jellemző precizitással, de a hegyek magyar áldozatainak névsorát is gondos alapossággal vezeti.

Külön köszönet Kiss Jenőnek, a SZIKKTI-SE barlangász csoport elnökének, aki anno aktív részese volt az emlékkő felállításának és éveken keresztül ápolta, gondozta a Szemlő-hegyi-barlang fölötti emlékhelyet.

Tudomásunk szerint Ők azok a magyar hegymászók, akik nem térhettek vissza hazájukba

Dr. Zsigmondy Emil, Mocsári Gyula, Jankovics László, Csanádi Sándor, Greskovits Péter, Barta József, Egri Kis Anna, Bodonyi Csaba, Dékány Péter, Dr. Gárdos Sándor, Ozsváth Attila, Dr. Szabó Levente, Kovács Sándor, dr. Csizmadia Péter, Mikolovits Veronika, Pechtol Balázs, Tolnay Katalin, Várkonyi László, Horváth Tibor, Kiss Péter, Erőss Zsolt.

Az Ő emlékük előtt tisztelegve szeretnénk egy kis megemlékezést tartani a halottak napja körüli időszakban, a pontos dátummal még jelentkezünk.


Emlékezés

További Híreink

Olvadó jégmezők - a Klímabarátok és a Kalifa estje Gyertek el Ti is december 4-én a MagNet Közösségi Házba, ahol a Klímabarát Települések Szövetségével közös estet tartunk. A klímaváltozás ... Bővebben »

Kalifa Himalája Expedíció 2018 a GEO magazinban Megjelent a GEO Magazin december-januári összevont lapszáma. Címlaptörténet a Kalifa Himalája Expedíció 2018 eddig nem látott képekkel! Bővebben »

Klein Dávid csatlakozott Szilárdhoz - együtt folytatják a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Gasherbrum I és II-t ​Klein Dávid csatlakozott a Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Gasherbrum I és II-höz, Ő és Szilárd együtt készülnek megmászni a ... Bővebben »

Érdekességes és hasznos cikkek
az egészséges életmódról!
Olvassa el őket Ön is!
Kalifa
Recepttár
Receptvideók és
konyhai fortélyok
a Kalifa termékeivel!
Próbálja ki őket!